Experții în sănătate din Spania au făcut o recomandare neobișnuită populației pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2 în mijloacele de transport în comun – persoanelor care călătoresc li se recomandă să nu mai vorbească.
María Cruz Minguillón, cercetător la Consiliul Național de Cercetare Spaniol (CSIC), a explicat presei locale că „oamenii care strigă sau vorbesc la telefon pot emite până la cincizeci de ori mai multe particule”.
Studiile științifice europene arată că transportul public nu este o zonă de risc specială, însă măsura ar putea îmbunătăți situația sănătății publice, a declarat pentru Euronews Isidre Gavin i Valls, secretarul pentru infrastructură și mobilitate al guvernului catalan.
„Mulți oameni se temeau pentru că este dificil să păstrezi distanța sigură în transportul public, dar prin măsuri precum interzicerea mâncatului sau a băutului și tăcerea, reducem riscurile”, susține aceasta.
Este doar o recomandare și nerespectarea nu va duce la nicio sancțiune, au confirmat autoritățile.
Pe calea ferată catalană, semnele verzi în interiorul și în afara vagoanelor de tren poartă un mesaj clar: „Tăcere” sau „trenuri tăcute/silențioase”.
Această nouă inițiativă a reafirmat recomandările anterioare, cum ar fi să nu vorbești la telefon, să mănânci sau să bei în timpul călătoriilor.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), compania care se ocupă de metrou și autobuze în capitala catalană, a creat campania „Evitați să vorbiți”. Aceștia îndeamnă călătorii să rămână tăcuți prin intermediul mesajelor de pe sistemul electronic din metrou și a mesajelor de pe ecranele autobuzurilor, precum și a afișelor.
Inițiativa „trenurile silențioase/tăcute” are avantaje, cum ar fi permiterea pasagerilor să se bucure de o călătorie mai liniștită fără distrageri sau zgomot. Unii își privesc telefoanele mobile, alții citesc sau studiază. Cei care vorbesc o fac în șoaptă. Alții se uită dezaprobator la cei care vorbesc prea tare sau vorbesc la telefon.
Compania catalană a căilor ferate a făcut apel la spirit civic și cooperare cetățenească pentru a detecta comportamentele inadecvate. Pentru unii utilizatori, recomandarea subliniază necesitatea creșterii frecvenței între trenuri, în special la orele de vârf.
„Nu ar fi mai eficient să avem mai multe trenuri decât să ne cereți să fim tăcuți? Nu există bani publici pentru asta, așa că trebuie să ne asumăm responsabilitatea” întreabă Ruben, care lucrează într-un azil de bătrâni și este conștient de ravagiile provocate de pandemie.
„Aceasta este o inițiativă stupidă. Nimeni nu respectă cu adevărat această recomandare. Chiar cred că suntem pe o cale greșită în ceea ce privește libertatea și drepturile oamenilor”, spune Javier García.